Blog

Jablíčko

Opět aktivita i pro menší děti. Připravíme si tempery – žlutou, červenou a zelenou  a vatové tyčinky tzv. uchošťoury 🙂 Starší děti si obkreslí a vystřihnou jablíčko. Mladším dětem vystřiheme. Tyčinkou namáčenou v barvě ťupáme až máme celé jablíčko vyťupané 🙂          

Pole

Jednoduchá prstová aktivita vhodná i pro menší děti. Zvládl i dvouletý syn. Na výkres necháme děti pastelkou nakreslit horizont a jednotlivé dílky pole. Potom ťupáme prstíkem a jednotlivé dílky zaplníme barvou. My jsme použili temperu, ale dá se použít i prstovka. Oblohu jsme po zaschnutí natřeli modrou vodovkou hodně naředěnou vodou. Na závěr jsme ještě na oblohu dokreslili ptáky, které jsem už potom nestihla vyfotit 🙂   

Jablečný a hruškový kompot

Pokud máte plnou zahradu ovoce jako my, můžeme použít nějaké taky na tvoření. My jsme si vybrali jablíčka a hrušky na kompot. Připravíme si šablonu sklenice, může být i jen obyčejná vystřižená z tvrdého papíru. Jablíčko a hrušku rozkrojíme napůl. Aby se dětem lépe pracovalo,  napíchli jsme každou polovinu na vidličku. Měli jsme tak pěkné tiskátka. Ty jsme potom namáčeli do barvy (tempery) a obtiskávali na sklenici.         Po zaschnutí tuší, voskovkou nebo fixem dokreslíme štopku, bubáka a pecičky. Můžeme jablíčka a hrušky…

Pytel brambor

Pěkná podzimní aktivita na deštivý den. Z tvrdého papíru si vystřihneme pytel. Vezmeme brambor, překrojíme na polovinu. Namáčíme do hnědé barvy a tiskneme na pytel. Po zaschnutí dokreslíme zavázání nebo můžeme použít provázek.         

Ryba

Na čtvercový výkres si nakreslíme modrou barvou moře. Doprostřed potom obtiskneme ruku – tělo rybky. Může mít jakoukoli barvu. A potom už jen dokreslíme oko, pusu a bublinky. Na oko a bublinky jsme použili tuhou temperu.

Africký náhrdelník

Z kartonu si vystřihneme náhrdelník. Já obkreslovala pomocí talíře 🙂 Náhrdelník si nabarvíme temperou. My jsme použili červenou, modrou a zelenou. Až nám barva zaschne, tak si náhrdelník dozdobíme barevným a krepovým papírem.

Čáp

Budeme potřebovat : roličku od toaletního papíru, tempery, pastelky, nůžky, papír a lepidlo Ruličku od toeltního papíru nabarvíme na oranžovo a pastelkou, voskovkou nebo fixem na něj nakreslíme cihličky. Vystřihneme si čápa, vybarvíme mu pastelkou zobák a nohy a nalepíme jej na komín. Papír pomalujeme voskovkou. My jsme použili odstíny hnědé.Nastříháme jej na tenkré proužky, které zmačkáme v ruce a nacpeme do roličky – to bude čapí hnízko.

Zub

Na červený papír si bílou pastelkou nakreslíme tvar zubu. Pomocí korkové zátky pak děti zub vybarví (naťupají). Také lze použít jen prsty nebo třeba špilku do uší.